Index

Stanley Park Visitor Pavilion Vancouver, BC

Info

A high profile location, rich in First Nations historical relevance and sensitivity. Frequent visits by millions of tourists annually necessitated this visitor's pavilion and interpretive centre.

The design objective was to create a building that blends into the natural character of the site without competing for attraction with the totem poles and mature trees. Selected views and the circulation pattern create a hierarchy of relationships separating, and at the same time connecting, the functional with the interpretive while affording dignity to the totem poles.

A simple roof of beams and decking is designed to float above the supportive tree-like wood structures. The open interpretive area is sheltered and protected from the elements of weather, but it is small enough to allow practically 360° views including a sky-view through a large skylight opening in the roof above.

The site's retention of drainage doubles as a water feature with pebble beach in front of the totem poles, providing a protective barrier around one of Stanley Park's main attractions. All planting material is indigenous to the area and gravel, boulders, and large feature rocks and logs were extracted from 2nd Beach in Stanley Park.

Details

  • Client:Vancouver Board of Parks and Recreation
  • Type:Institutional
  • Size:370m² (3,950ft²)
  • Status:Addition Completed January 2010 / Original Completed 1998
Index

Stanley Park Visitor Pavilion

ImagesInfo

Stanley Park Visitor Pavilion

Vancouver, BC

A high profile location, rich in First Nations historical relevance and sensitivity. Frequent visits by millions of tourists annually necessitated this visitor's pavilion and interpretive centre.

The design objective was to create a building that blends into the natural character of the site without competing for attraction with the totem poles and mature trees. Selected views and the circulation pattern create a hierarchy of relationships separating, and at the same time connecting, the functional with the interpretive while affording dignity to the totem poles.

A simple roof of beams and decking is designed to float above the supportive tree-like wood structures. The open interpretive area is sheltered and protected from the elements of weather, but it is small enough to allow practically 360° views including a sky-view through a large skylight opening in the roof above.

The site's retention of drainage doubles as a water feature with pebble beach in front of the totem poles, providing a protective barrier around one of Stanley Park's main attractions. All planting material is indigenous to the area and gravel, boulders, and large feature rocks and logs were extracted from 2nd Beach in Stanley Park.

Details

  • Client Vancouver Board of Parks and Recreation
  • Type Institutional
  • Size 370m² (3,950ft²)
  • Status Addition Completed January 2010 / Original Completed 1998

Program

  • Visitor and Interpretive Centre with concession and washrooms
Images © 2017, Lubor Trubka Associates Architects